Hur väljer jag rätt stand up paddleboard

arrow play kajak

Att välja SUP, vilket är ditt användningsområde?

Aterra erbjuder både SUP för avancerade användare och till dig som aldrig stått på en bräda förut. Aterras SUP-sortiment är noga utvalt och vi vägrar sälja produkter som vi inte själv gillar. Våra varumärken är välkända Mistral och vårt high end märke Art in Surf.

Det är alltid en mäktig känsla att stå upp att paddla. Att ensam glida över havets yta en tidig morgon eller i solnedgången. Vilken härlig naturupplevelse det kan bli för dig. Njuta av lugn glidarpaddling, träna hårt i din SUP eller ta med barnen och låt dem sitta bakom dig på en fantastisk upplevelse är vad en SUP kan ge dig förutom möjligheterna att surfa och köra strapatsliknande downwinds.

Provpaddla

Ett bra sätt att hitta rätt SUP är att gå en kurs där du får prova olika modeller. Aterra startar SUP-kurser sommaren 2015. Ett annat sätt är att komma till Aterras butik och provpaddla intressanta modeller.

Kurser

Redan i påsk erbjuder vi tre och fem dagars kurser i Peniche/Portugal. Där får du uppleva och lära dig allt från paddling på plattvatten i lagunen till vågsurf med en SUP. Vi kommer även med start i juni att köra SUPkurser i Helsingborg, dessa kommer att vara två tre timmars startup kurser där du lär dig de första stegen i din nya upplevelsesport. Läs mer här!

kajak solnedgång

Rekreation, Cruising

En rekreations, fun eller allround-SUP är stabil och fantastiskt lätt att lära sig paddla med. De finns i lite olika former och typer. Uppblåsbara eller komposit med rund eller spetsig nos. På våra kurser använder vi olika typer av SUP:ar så du kan hitta den som passar dig. En Fun-SUP kan även vara kul att surfa med.

Touring, downwind

Touring brädor har spetsig nos och finns både i komposit och uppblåsbara. En kompositbräda är alltid mer vridstyv och går bättre i vattnet. Touringbrädorna har också ett mer båtliknande skrov som gör att du kan hålla högre fart. Touring-SUP:en är fortfarande en ganska stabil bräda som de flesta kan paddla. De finns i både stabila och lite mer snabbare versioner. Downwindpaddling med en uppblåsbar SUP ger dig fantastiska möjligheter. Paddla en downwind och landa där du vet finns en busshållplats och ta bussen hem.

Surf

En SUP för surf är bara gjord för att surfa med. De finns i många olika storlekar och utförande.

Racing

En racing SUP är smalare och har optimerade skrov. Ofta lättare med fina material som carbon. Detta gör dem också styva och effektiva i högre farter. Racing SUP:en är rank och det tar ett tag att lära sig paddla dem.

SUP historia

Stått upp och paddlat har man gjort ända sedan 3000 år tillbaka. SUP är historiens första paddlingsbara flytetyg tillsammans med surfkajaken. De var egentligen samma fartyg. Fiskarna var tvungna att ha en surfbar farkost när de kom hem från fisket och vågorna bröt närmare stranden. Båten/brädan byggdes av tre vassknippen och hade en hög spetsig nos och en rak bred avslutning i aktern. Den kommersiella SUP:en kom till på början av 2000 talet då bla. Laird Hamilton(känd surfare) och några andra entusiaster lanserade idén. Men redan på 60 talet hade surfare på Hawaii använt longboards med paddel som hjälp till att lättare hitta rätt vågor och för att få bättre överblick när de hade elever att ta hand om. Att man mer kommersiellt började titta på SUP var att men ville ha en möjlighet att vara ute på havet och träna när det inte var vågor. SUP används ju både som surf- rekreations och träningsbräda. Det är också en fantastisk bra träningsform och du aktiverar ett stort antal muskler.

arrow nuka kajak

Hur skall jag tänka när jag väljer

Är du nybörjare och aldrig paddlat så kika på en SUP med runt 78-82 cm bredd. Uppblåsbar eller i komposit? En nybörjarbräda som tex inSup från Art In Surf är lätt att lära sig att paddla. Vet du med dig att du skall paddla mycket så kan du kanske fundera på om du redan nu skall hoppa upp ett hack till en touringbräda. Touringbrädorna ligger oftast runt 75-78 cm bredd. En smalare bräda kräver mer av dig som paddlare när det gäller balans. Fördelen med en touringbräda är att de har en båtliknande för vilket gör att de går bättre i vattnet och är mer lättdrivna. Fördelen med en uppblåsbar SUP är att de är lätta att transportera och förvara. Nackdelen är att de är mindre vridstyva och får lite sämre egenskaper än en SUP i komposit. Men med det sagt så är en uppblåsbar SUP mycket styvare än man tror. Racingbrädor är cirka 63-70 cm breda. Här krävs det bra balans eller vana från racingkanot eller annan brädsurfsport.
Längden. En längre SUP är lite mer lättdriven än en kortare. Dessutom så har de bättre kursstabilitet. Nackdel är förvaring och att de får aningen högre vikt. Kanske också dags att ta död på myten att SUP:brädorna är långsamma, du marchar 4-5 km i timmen med en uppblåsbar nybörjarbräda. Nu är kanske inte alltid farten den viktigasten när man väljer sin bräda utan det viktigaste i många fall är det upplevelsen och enkelheten.

havskajakpaddel

Välja Paddel

Här är det inga konstigheter tänker man först det kan väl inte vara så noga. Först vikten, även de billigaste av våra paddlar har en respektabel vikt. Material följer oftast priset och du får alltid en bättre paddel med bättre material. Frågan är bara vad du behöver om du inte paddlar så ofta. Storleken på bladet är en viktig faktor och rådet är att starta med ett mindre blad. En vanlig rekommendation är 17-23 cm längre än paddlaren. Då räknar man med att en surfpaddel bör ligga runt 17 cm+ och en touring/race paddlare runt 23+. Vi tror att en kortare paddel är att föredra, vårt råd är att utgå från en paddel som är 8-12 cm längre än paddlaren. Har du en bräda med mer volym står du högre och behöver någon cm längre paddel. En kortare paddel ger dig högre frekvens och skaderisken minskar med varje centimeter. Med en lång paddel finns det risk att du i isättet har armbågen för högt och det sliter onödigt på dina axlar vilket kan resultera i skador. Hög frekvens är alltid att föredra, det gäller sedan länge både cykling och paddling och det är inte annorlunda på SUP. Hjärtat är din starkaste muskel. Paddlar du bara glidarpaddling kan vi dock rekomendera en lite längre paddel eftersom din position är mer rakt stående. Din första paddel bör vara en justerbar paddel så du kan hitta rätt längd enkelt. Vill du ha en fast lättare padel får du kapa försiktigt tills du hittar rätt. Att hitta rätt längd måste få ta lite tid och många paddlade kilometer.

rekreationskajak